Web Analytics Made Easy - Statcounter
top of page
Pemakluman Pengajian 11 April1024_1.jpg

PEMAKLUMAN

FASA PENSTABILAN COVID-19

(COVID-19 STABILISATION PHASE)

 

Waris Pelajar dan Pelajar Dewasa yang dihormati,

 

Assalamu'alaikum wr. wb.

 

Tuan / Puan

 

PERLAKSANAAN PENGAJIAN PADA 25 OKTOBER HINGGA 12 DISEMBER 2021

 

Semoga anda dan keluarga dalam keadaan sihat sejahtera dan dirahmati Allah swt sentiasa.

 

Pemerintah telah mengeluarkan kenyataan akhbar pada 20 Oktober 2021 untuk melanjutkan langkah memperlahankan penularan wabak Covid-19 selama sebulan bermula 25 Oktober. Pusat-pusat pendidikan swasta telah dinasihatkan supaya melaksanakan pengajaran dan pembelajaran secara dalam talian (online) dan dikehendaki melaksanakan demikian jika tidak dapat mematuhi peraturan yang telah ditetapkan.

 

Sejajar dengan ini, berikut adalah butiran terkini perlaksanaan pengajian dan peperiksaan:

 

1. Pengajaran dan pembelajaran semua kelas-kelas pengajian diteruskan sepenuhnya secara dalam talian (online) dan para pelajar mengikuti pengajian dari rumah secara synchronous (live) menerusi aplikasi Zoom sehingga Ahad, 12 Disember 2021.

 

2. Peperiksaan akhir tahun untuk program-program teras (KBK 1-5, KBM 1-3 dan IIE) ditiadakan dan minggu peperiksaan akan digantikan dengan sesi pembelajaran. Para pelajar akan dinilai melalui penilaian formatif, tugasan, latihan dan e-pendidikan.

 

3. Peperiksaan program dewasa serta LPPI darjah 6 dan menengah 4 akan diteruskan seperti yang dirancang. Maklumat lanjut tentang peperiksaan program dewasa serta LPPI darjah 6 dan menengah 4 akan diberikan kepada pelajar terlibat secara berasingan.

 

 

Butiran lanjut mengenai jadual pengajian, pautan Zoom dan bahan-bahan pembelajaran akan diberikan oleh asatizah menerusi WhatsApp kumpulan masing-masing.

 

Kaunter administrasi dan khidmat pelanggan di semua cawangan beroperasi secara fizikal seperti biasa dengan mematuhi langkah-langkah pengurusan selamat. Jika terdapat sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi pegawai yang bertugas di cawangan masing-masing pada waktu pejabat.

 

Terima kasih. Wassalam wr. wb.

 

 

LEMBAGA PENGARAH 

 

22 Oktober 2021

PEMAKLUMAN

 

FASA PENSTABILAN COVID-19 

(COVID-19 STABILISATION PHASE)

 

 

Waris Pelajar dan Pelajar Dewasa yang dihormati,

 

Assalamu'alaikum wr. wb.

 

Tuan / Puan

 

 

PERLAKSANAAN PENGAJIAN PADA 27 SEPTEMBER HINGGA 24 OKTOBER 2021

 

Semoga anda dan keluarga dalam keadaan sihat sejahtera dan dirahmati Allah swt sentiasa.

 

Pemerintah telah mengeluarkan kenyataan akhbar pada 24 September 2021 tentang langkahlangkah mempertingkatkan keselamatan bermula 27 September hingga 24 Oktober 2021, untuk memperlahankan penularan wabak Covid-19. Pusat-pusat pendidikan swasta telah dinasihatkan supaya melaksanakan pengajaran dan pembelajaran secara dalam talian (online) dan dikehendaki melaksanakan demikian jika tidak dapat mematuhi peraturan terkini yang telah diperketatkan.

 

Sejajar dengan ini, berikut adalah butiran terkini perlaksanaan pengajian:

 

1. Pengajaran dan pembelajaran semua kelas-kelas pengajian akan dilaksanakan sepenuhnya dalam talian (online) dan para pelajar mengikuti pengajian dari rumah secara synchronous (live) menerusi aplikasi Zoom bermula Isnin, 27 September hingga Ahad, 24 Oktober 2021.

 

2. Jadual mula pengajian setiap kelas akan dikekalkan seberapa yang mungkin.

 

3. Tempoh masa program pengajian akan disesuaikan mengikut keperluan peringkat umur pelajar untuk mengawal mutu dan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran secara dalam talian.

 

 

Butiran lanjut mengenai jadual pengajian, pautan Zoom dan bahan-bahan pembelajaran akan diberikan oleh asatizah menerusi portal pelajar dan WhatsApp kumpulan masing-masing.

 

Kaunter administrasi dan khidmat pelanggan di semua cawangan beroperasi secara fizikal seperti biasa dengan mematuhi langkah-langkah pengurusan selamat. Dengan pemakluman terkini surat ini, sila abaikan surat yang diedarkan bertarikh 23 September 2021. Jika terdapat sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi pegawai yang bertugas di cawangan masing-masing pada waktu pejabat.

 

Terima kasih. Wassalam wr. wb.

 

 

LEMBAGA PENGARAH  

26 September 2021

PEMAKLUMAN

 

Waris Pelajar dan Pelajar Dewasa yang dihormati,

 

Assalamu'alaikum wr. wb.

 

Tuan / Puan

 

PERLAKSANAAN PENGAJIAN DI FASA 3 (KEWASPADAAN DIPERTINGKAT)

 

Semoga anda dan keluarga dalam keadaan sihat sejahtera dan dirahmati Allah swt sentiasa.

 

Pemerintah telah memaklumkan kelonggaran sekatan Covid-19 Fasa 3 (Kewaspadaan Dipertingkat) bermula Isnin, 14 Jun, secara berperingkat. Institusi pengajian swasta akan dibenarkan melaksanakan pengajian secara fizikal bermula 21 Jun dengan mematuhi langkahlangkah pengurusan selamat yang terkini.

 

Sejajar dengan ini, berikut adalah butiran terkini perlaksanaan pengajian:

 

 1. Pengajian semua kelas diteruskan secara atas talian (live synchronous) dari rumah menerusi aplikasi Zoom sehingga Ahad, 27 Jun.
   

 2. Bermula Isnin, 28 Jun, pengajian semua kelas akan dilaksanakan seperti sebelum ini secara BSLE (Blended Synchronous Learning Environment) iaitu secara seiring (concurrent), sebahagian pelajar hadir kelas fizikal dan yang lain hadir kelas maya (virtual) dengan perincian berikut:
   

  • Jumlah pelajar setiap kelas dibahagikan kepada dua kumpulan (A dan B) untuk mematuhi peraturan jarak selamat (safe distancing).
    

  • Setiap minggu hanya satu kumpulan yang hadir ke cawangan untuk mengikuti pengajian kelas fizikal, manakala kumpulan kedua mengikuti pengajian dari rumah secara live synchronous menerusi aplikasi Zoom.
    

  • Waktu pengajian akan ditamatkan 15 minit lebih awal untuk memberi masa pembersihan dan penjarakan masa sebelum bermula kelas berikutnya.
    

 3. Peperiksaan untuk program pengajian tertentu yang bermula Isnin, 28 Jun, akan dilaksanakan secara fizikal dengan beberapa penyesuaian seperti sebelum ini.

 

Butiran lanjut mengenai jadual pengajian, jadual peperiksaan, pembahagian pelajar kepada kumpulan A atau B, dan penyesuaian khusus untuk perlaksanaan peperiksaan akan diberikan oleh asatizah menerusi portal pelajar dan WhatsApp group kelas masing-masing.

 

Kaunter administrasi dan khidmat pelanggan di semua cawangan beroperasi seperti biasa dengan mematuhi langkah-langkah pengurusan selamat. Jika terdapat sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi pegawai yang bertugas di cawangan masing-masing pada waktu pejabat.

 

Terima kasih. Wassalam wr. wb.

 

LEMBAGA PENGARAH

12 Jun 2021

PEMAKLUMAN

PERATURAN TERKINI COVID-19

FASA II (KEWASPADAAN DIPERTINGKAT)

 

 

Waris Pelajar dan Pelajar Dewasa yang dihormati,

 

Assalamu'alaikum wr. wb.

 

Tuan / Puan

 

 

PENGAJIAN SECARA MAYA (SYNCHRONOUS ONLINE LEARNING)

 

Semoga anda dan keluarga dalam keadaan sihat sejahtera dan dirahmati Allah swt sentiasa.

 

Pemerintah telah mempertingkatkan langkah-langkah keselamatan bermula 16 Mei hingga 13 Jun 2021, untuk membendung gelombang kedua penularan wabak Covid-19. Pusat-pusat pendidikan swasta telah dinasihatkan supaya melaksanakan pengajaran dan pembelajaran secara atas talian (online) dan dikehendaki melaksanakan demikian jika tidak dapat mematuhi peraturan terkini yang telah diperketatkan.

 

Sejajar dengan ini, berikut adalah butiran terkini pengajian bermula Isnin, 17 Mei 2021:

 1. Pengajaran dan pembelajaran semua kelas-kelas pengajian akan dilaksanakan secara atas talian dan para pelajar mengikuti pengajian dari rumah secara synchronous (live) menerusi aplikasi Zoom.

 2. Jadual mula pengajian setiap kelas akan dikekalkan seberapa yang mungkin.

 3. Tempoh masa program pengajian akan disesuaikan mengikut keperluan peringkat umur pelajar untuk mengawal mutu dan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran secara atas talian.

 

Butiran lanjut dan terperinci mengenai jadual pengajian, pautan Zoom dan bahan-bahan pengajaran dan pembelajaran akan diberikan dalam masa terdekat menerusi portal pelajar dan WhatsApp kumpulan masing-masing.

 

Operasi secara fizikal pejabat dan cawangan akan terus berfungsi dengan mematuhi langkah-langkah pengurusan selamat Covid-19 yang ditetapkan. Maklumat terkini ehwal pendidikan, operasi pejabat dan cawangan akan diberikan dari masa ke masa menerusi portal pelajar, WhatsApp dan media sosial dengan mengambilkira peraturan terkini pihak berwajib.

 

Jika terdapat sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi pegawai yang bertugas di cawangan masing-masing pada waktu pejabat. Kaunter administrasi dan khidmat pelanggan di semua cawangan beroperasi seperti biasa.

 

Terima kasih. Wassalam wr. wb.

 

 

LEMBAGA PENGARAH

16 Mei 2021

PEMBERITAHUAN

Assalamu’alaikum wr. Wb.

 

Penduduk Singapura diberitahu oleh pemerintah pada 15 Jun bahawa kelonggaran pemutus litar (circuit breaker) Covid-19 Fasa II, berkuatkuasa pada 19 Jun 2020. Sehubungan dengan ini, pelbagai institusi pendidikan swasta termasuk Al-Zuhri, Andalus dan Cordova dibenarkan beroperasi secara fisikal bermula tarikh tersebut. Pada masa yang sama, protokol Covid-19 mengekang penularan wajib dipastikan  seperti Safe Entry, Safe Distancing dan semakan kesihatan setiap pengunjung.  Mengambil kira pelbagai faktor dan persiapan lengkap ehwal berkenaan, berikut adalah maklumat terkini untuk rujukan warga kerja, waris, pelajar dan masyarakat umum. 

 

Pengajian Ugama Secara Maya (Virtual Classroom) 

Pengajian ugama secara maya (virtual classroom) mengikut jadual terkini masih diteruskan untuk bulan Jun dan Jul.  Manakala status mutakhir ehwal pengajian ugama secara fisikal akan diberitahu sebelum akhir bulan Jul. Pengurusan sedang menimbang pelbagai faktor secara teliti dan komprehensif serta membuat persiapan secukupnya untuk memastikan kemaslahatan pelajar, waris dan warga kerja terjamin. Juga protokol Covid-19 dan garispandu pihak berwajib perlu difahami dan dipatuhi sebaik mungkin.  Kami sedang terokai pelbagai pendekatan berkaitan technology facilitated learning, blended learning, dsb yang sesuai untuk pelbagai tahap umur (age appropriate) iaitu pra-sekolah, rendah, menengah, pos menengah, ijazah dan pasca ijazah. Juga, setiap inisiatif perlu sesuai dengan kaedah dan matlamat pengajian ugama.     

 

Pengurusan Pejabat dan Cawangan 

Kerja-kerja pembersihan, semakan fasiliti dan peralatan serta baik-pulih cawangan-cawangan akan dilakukan oleh warga kerja dan kontraktor terlibat dalam tempoh 19 – 28 Jun. Ini amat perlu kerana operasi secara fisikal pejabat dan cawangan telah ditutup hampir tiga bulan akibat kawalan penularan Covid-19, sejak akhir Mac tahun ini. Operasi pejabat akan berfungsi secara fisikal bermula 29 Jun. Pada masa yang sama, usaha gigih sedang dibuat agar semua transaksi berlaku secara online (bukan lagi di kaunter cawangan) seperti pembayaran yuran, pendaftaran pelajar, pembelian buku, ehwal pertanyaan, dsb. Kita maklumi transaksi secara online (go-digital) digalakkan oleh pihak berwajib mengambil kira pengalaman dan kawalan penularan Covid-19.          

                  

Maklumat terkini ehwal di atas akan diberi dari masa ke masa melalui portal pelajar, whatsapp dan media sosial dengan mengambil kira pelbagai peraturan terkini pihak berwajib. Persefahaman dan kerjasama anda amat kami hargai. Semoga pendidikan Islam terjamin dan kita dalam lindungan dan rahmah Allah swt sentiasa.  Wassalam wr. wb.

 

LEMBAGA PENGARAH 

17 Jun 2020

Final_Teks Pemakluman Pengajian BSLE bermula Januari 20221.jpg
pengajian 3 peringkat apr-dis 2020-copy

PEMBERITAHUAN

Waris Pelajar & Pelajar Dewasa yang Dihormati,

 

Assalamu'alaikum wr. wb.

 

Tuan / Puan

 

PENGAJIAN UGAMA DALAM TEMPOH APR – DIS 2020 – MENGHADAPI CABARAN COVID-19

 

Semoga anda dan keluarga sihat sejahtera dan dirahmati Allah swt sentiasa.


Kelonggaran pemutus litar (circuit breaker) Covid-19 secara bertahap telah bermula sejak 2 Jun 2020.

 

Walaubagaimanapun, pelbagai pusat pendidikan swasta (educational and enrichment centres), termasuk Andalus dan Cordova, masih belum dibenarkan beroperasi secara fisikal pada tahap ini.


Mengambil kira pelbagai faktor dan perkembangan semasa, pengajian ugama di Andalus dan Cordova direncana mengikut tiga peringkat seperti berikut:

 

Peringkat 1: April – Mei 2020

Kelas Maya (Virtual Classroom) dari Studio Induk

 1. Pengajian kelas maya (virtual classroom) secara synchronous (langsung) dan dikelola dari studio induk, mengikut tahap pengajian (dari prasekolah hingga posmenengah).

 2. Pengajian secara asynchronous (rakaman) juga disediakan untuk para pelajar yang terlepas sesi synchronous (langsung) di atas.

 3. Di samping kelas maya, para pelajar (tahap prasekolah, rendah dan menengah) juga harus melakukan tugasan e-pendidikan secara individu dan disokong waris.

 4. Asatizah mengajar program-program teras (dari studio induk) dan juga pengajian Iqra dalam kumpulan kecil, memantau penyertaan pelajar untuk kelas maya dan menyemak tugasan e-pendidikan pelajar.

 

Peringkat 2: Jun 2020


Kelas Maya (Virtual Classroom) dalam Kumpulan Asal (Ikut Jadual Asal)

 1. Pengajian kelas maya (virtual classroom) dilaksanakan mengikut jadual asal (sebelum isu Covid-19).

 2. Asatizah mengelola kelas untuk para pelajar masing-masing secara langsung dari rumah.

 3. Masa kelas maya diringkaskan dan disesuaikan untuk membolehkan pengajian berlaku dengan kadar sesuai dan berkesan.

 4. Pelbagai kemudahan teknologi pendidikan secara bertahap-tahap diperkenal, disesuai dan disepadu ke arah meningkat keberkesanan pendidikan.

 

Peringkat 3: Julai 2020 (Tertakluk kepada status mutakhir Covid-19)


Permulaan Blended Learning (Selaras Kelas Maya dan Kelas Fisikal)

 1. Permulaan Blended Learning iaitu kelas maya diselang seli dengan kelas fisikal secara mingguan untuk mematuhi panduan jarak selamat (social distancing) dan pelbagai protokol Covid-19. Ini bermakna, jumlah pelajar di setiap kelas dibahagikan kepada dua kumpulan dan setiap kumpulan mengikuti pengajian secara kelas maya dan kelas fisikal, secara silih berganti.

 2. Masa pengajian dikembalikan seberapa yang mungkin kepada jangka waktu asal (sebelum Covid-19) dan disesuaikan dengan Blended Learning.

 3. Pelbagai kemudahan teknologi pendidikan secara bertahap-tahap diperkenal, disesuai dan disepadu ke arah meningkat keberkesanan pendidikan.

 

Semoga senarai inisiatif di atas berjaya menyumbang kepada peningkatan mutu pendidikan Islam dan pengajian agama diteruskan dalam pelbagai situasi dan keadaan yang mencabar. Butiran lanjut akan diberikan dari masa ke masa menerusi portal pelajar dan media sosial, dengan mengambil kira peraturan terkini pihak berwajib.

Semoga niat dan usaha kita diredhai dan dirahmati Allah swt sentiasa. Terima kasih. Wassalam wr. wb.

 

DIVISYEN PENDIDIKAN


4 Jun 2020

bottom of page